Pompom kleedje maken (deel 1)

Wat heb je nodig:
  • Houten kader
  • Lange spijkers
  • Hamer
  • Veel wol
  • Schaar
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Vind je het leuk om een kleedje te hebben waarop allemaal pompom bolletjes zitten dan kun je deze maken waarbij alles direct aan elkaar vast zit. Je maakt namelijk de onderkant en de pompom bolletjes in een keer.
Wat je allemaal moet doen dat zie je op deze en de volgende pagina met foto's en omschrijving.



Het eerste dat je nodig hebt is een houten kader met rondom allemaal spijkers. Als je een kader hebt is dat makkelijk en anders moet je deze eerst maken. Hoe grote je het kader hebt hoe groter het kleedje zal worden. De spijkers moet je over de randen verdelen zodat er een even aantal spijkers komt te staan. De afstand tussen de spijkers moet je even uitrekenen en kan ongeveer 4 centimeter zijn. Maar iets groter of kleiner kan ook.



Dan neem je een beetje dik draad in een andere kleur dan de pompom kleur die je wilt gaan maken. Als je dezelfde kleur neemt is het later lastig knippen. Knoop de draad vast op een hoek zoals op de foto en ga dan het draad om de spijkers wikkelen.



Ga steeds heen en weer zodat er evenwijdige draden ontstaan. Zodra je aan het einde bent ga je over de hoek heen en ga je weer verder wikkelen dwars op de andere draden.



Voor de onderkant van het kleedje ga je zodoor totdat je twee draden in beide richtingen hebt lopen.



Als je van dichtbij het werk bekijkt dan zie je dus twee draden horizontaal en twee draden verticaal lopen. Het einde van de draad is dan op dat moment ook weer aan het beginpunt gekomen van de draad en daar knoop je einde ook weer vast.



Dan ga je de draden voor de pompom balletjes wikkelen om de spijkers. Omdat je heel veel keren de draden moet wikkelen kun je beter meer bollen wol gebruiken. Hier zijn drie draden gelijktijdig gewikkeld. Knoop de draden weer vast om dezelfde spijker en ga weer in dezelfde richting wikkelen als de witte onderdraden. Hierbij ga je heel erg vaak over het veld heen. In totaal moeten er zeker minimaal zo'n 50 draden lopen en misschien zelfs wat meer. Hoe meer draden je gebruikt hoe voller de pompom balletjes worden.



Ben je klaar met wikkelen dan komt het vastknopen van alle punten waar de draden elkaar kruizen. Knoop alle draden, dus inclusief de onderste, aan elkaar met een draadje en een stevige knoop. Trek het goed aan want de draden moeten zo stevig mogelijk tegen elkaar aan zitten. Van boven af gezien knoop je ieder kruispunt eenmaal van rechtsboven naar links onder en eenmaal van linksboven naar rechtsonder. Op ieder kruispunt komen dus twee knopen.



Kijk nu verder op de pagina Pompom kleedje maken (deel 2)




© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl


Wat vind je van dit werkje?

spatje

Meer tips




Tweedehands Hobbyboeken


Action webshop