Sɛ·bɪs·mə

Een logische en consequente visie op de wereld en het leven



De platte aarde: over alternatieve verklaringen voor begrepen fenomenen

28 september
2016

De aarde is een bol en draait rondom de zon: kinderen groeien op met dit heliocentrische model en voor de meeste volwassenen is het inmiddels zo’n vanzelfsprekend concept dat er geen enkele reden voor twijfel is. Toch is niet iedereen overtuigd en is er een levendige gemeenschap, vooral actief op internet, dat heilig gelooft dat de aarde niet bolvormig, maar plat is. Een ogenschijnlijk belachelijk en achterhaald idee, dat eerder op ridicule dan serieuze tegenargumenten stuit. Een valide vergelijking tussen beide wereldbeelden en een gezonde discussie tussen de aanhangers ervan lijkt bovendien onmogelijk, omdat zowel de ‘complotdenkers met aluminiumhoedjes’ die in een platte aarde geloven als de ‘gebrainwashte zombies’ die vasthouden aan de wereldbol de ander niet serieus nemen. Maar hoe absurd is de theorie van de platte aarde precies en hoe zeker kunnen we de vorm van de aarde weten?

Lees de rest »

‘In het verkeerde lichaam geboren’ door seksisme en hokjesgeest

31 januari
2016

Recentelijk is er in zowel de amusementsindustrie als het maatschappelijk debat als meer dan ooit tevoren aandacht voor transgenderisme en transseksualiteit. Arie Boomsma volgt bijvoorbeeld transgender jongeren in het programma ‘Hij is een Zij, ‘Holland’s Next Top Model’ werd vorig jaar gewonnen door een meisje dat als jongen was geboren, en reality shows als ‘Onze Transgender Bruiloft’ en ‘Onze Transgender Liefde’ hebben van Louisa en Rosanna Bekende Nederlanders gemaakt. Al deze aandacht verhoogt de bewustwording van genderidentiteit en maakt voor zowel volwassenen als kinderen de wens om niet aan de sekse waarmee men geboren is te conformeren en van geslacht te veranderen bespreekbaar. Maar kan iemand eigenlijk wel ‘in het verkeerde lichaam’ geboren worden?

Lees de rest »

Geplaatst onder Maatschappij | Geen reacties »

Pesten is stoer

9 januari
2015

Tijdens de tekenles heeft Hans een tekening gemaakt. Het is een gekke tekening van een hele lelijke, dikke mevrouw met een grote neus en schele ogen en allemaal puisten. Hij laat de tekening aan zijn klasgenootje Ali zien en hij zegt: “Kijk, dit is jouw mama!” Ali vindt het geen leuk grapje en moet huilen. Hans wilde gewoon grappig zijn, maar nu ziet hij dat deze tekening helemaal niet leuk is voor Ali. Hij zegt sorry en hij gooit de tekening in de prullenbak.

Lees de rest »

Geplaatst onder Maatschappij | 7 reacties »

Babybrengende ooievaar impliceert dierenmishandeling

24 oktober
2013

Jonge kinderen die aan hun ouders vragen waar hun pasgeboren broertje of zusje vandaan komt, krijgen vaak te horen dat hij of zij is gebracht door een ooievaar. Al geruime tijd wordt deze majestueuze vogel geassocieerd met gezinsuitbreiding, en wanneer er een kindje wordt geboren, is het dan ook niet ongebruikelijk om een ooievaar, dikwijls met een draagdoek en een baby in zijn snavel, in de tuin te zetten. Op het eerste gezicht lijkt het een onschuldige traditie, maar wie verder kijkt, ziet dat achter het beeld van een ooievaar als bezorger van kindjes feitelijk een wereld van dierenmishandeling schuilgaat.

Lees de rest »

Geplaatst onder Maatschappij | 2 reacties »

Het gevaar van niet discrimineren: Bloeddonatie door homoseksuele mannen

7 april
2012

Eerder deze week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat homoseksuele mannen bloeddonor moeten kunnen zijn. Momenteel hanteert Stichting Sanquin Bloedvoorziening een strikt beleid waarin mannen die seksuele contacten hebben (gehad) met andere mannen per definitie geen bloed mogen doneren, vanwege een verhoogde kans op HIV en andere infecties. De Kamer vindt echter dat mannen niet enkel op grond van het geslacht van hun seksuele partners geweigerd mogen worden: zij wil dat alleen seksueel risicogedrag als criterium wordt gebruikt. Het klinkt als een nobel voorstel, maar door deze geforceerde gelijke behandeling van homo- en heteroseksuelen wordt bewust en onnodig een risico genomen met de volksgezondheid.

Lees de rest »

Geplaatst onder Maatschappij | 1 reactie »
« Oudere posts


  • 2016
  • 2015
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

  • Privacy
    Disclaimer